Pomysł na szybką i smaczną przekąskę - zapiekany paluch z sosem czosnkowym
Byłem dziś rano w piekarni po pieczywo. Oprócz chleba i bułek kupiłem niedużego palucha za 60 groszy. Kiedy wróciłem z zakupów postanowiłem zrobić z niego fajną, smaczną i prostą przekąskę, na którą potrzebne jest maks. 10 minut. W lodówce akurat miałem ostatnie dwa plasterki żółtego sera, które mi się bardzo przydały.
Taki upieczony paluch przypomina zwykłą zapiekankę, ale jest od niej o wiele lepszy, szczególnie z pysznym sosem własnej roboty. Co jest potrzebne?
- Paluch lub mała bagietka
- Masło
- Ser żółty (ja akurat miałem resztki sera salami, ale każdy który się roztopi będzie okej - np. gouda albo mozarella)
- Oregano (dodałem również odrobinę papryki ostrej)
Biały i pachnący sos do takiego jednego palucha zrobisz z:
- Łyżki majonezu
- Łyżki śmietany (zwykła 18%, może być też jogurt naturalny jeśli wolisz)
- Płaskiej łyżeczki cukru
- Małego ząbka czosnku
- Oregano (ale jak masz ochotę na sos koperkowo-czosnkowy, to nie wahaj się - wrzucaj drobno posiekany koperek)
Filozofii w przygotowaniu takiej przekąski nie ma żadnej. Palucha przekrój na pół i posmaruj cienko masłem (jeśli nie masz masła czosnkowego, to sos nadrobi ten smaczek). Posyp oregano i połóż ser. Wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 do 10 minut (z czasem różnie bywa, najważniejsze jest to, żeby roztopił się ser, a paluch był ciepły i chrupiący).
Oregano rozkruszaj między palcami. Dzięki temu wydobędziesz z niego jeszcze więcej aromatu, a ponadto nie będzie wchodziło między zęby.Zapiekaneczki polej sosem (bo ketchup jest nudny) i zjedz albo kogoś poczęstuj. A potem żałuj, że zrobiłeś za mało.
Enjoy :)
0 osób skomentowało wpis: